Oude keuken

Hier werd het eten bereid voor de soldaten in het fort. Tijdens de eerste wereld oorlog werd het fort met 300 manschappen bezet. In de keuken stonden een groot en een klein fornuis. Het grote fornuis had drie grote kookketels voor groentes en aardappelen. Het kleine fornuis was voor het braden van sudder vlees. Er werd gestookt op kolen. 

In die tijd werd er zuinig met het eten omgegaan. Eten wat men de ene dag over hield werd vaak de volgende dag  weer toegevoegd en dat gaf regelmatig minder smakelijke combinaties. De soldaten noemden deze stamppotten” rats” van ratjetoe. Er was ook een soldaten liedje aan geweid n.l. rats, kuch (brood) en bonen dat is het soldaten diner, rats kuch en bonen doe daar je maaltje maar mee. 

Het bekijken waard

The old kitchen

This is where they prepared the food for the soldiers in the fort. During the First World War, around 300 men occupied the fort. The kitchen had a large and a small stove. The large stove had three large boiling pots, heated with coals for cooking vegetables and potatoes. In those days they saved everything and so the leftovers from one day would be added to the next day’s meal, which often led to some very unappetizing combinations. The soldiers referred to these dishes as ‘ratjetoe’, the Dutch equivalent for hotchpotch. The small stove was for preparing braised beef.

Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture